علی رغم آنکه در دنیای موسیقی سبک های بی شماری وجود دارند، با این وجود این امکان نیز وجود دارد تا این سبک ها را در چهار چوب مقولات بسیار کلی تری طبقه بندی کنیم، در اینحا به اختصار چند نوع از این سبک ها و زیر سبک های رایج در موسیقی را مورد بحث قرار داده ایم: . . .
Classic Music / Art Music
عبارت موسیقی کلاسیک به طور عام به مجموعه عظیمی از سبک ها و فرم های مختلف اما در ارتباط با هم اشاره دارد. موسیقی کلاسیک در حالت کلی خود تنها به معنای موسیقی کلاسیک اروپایی می باشد. البته در پاره ای از موارد از این اصطلاح برای اشاره به موسیقی سنتی دیگر ملل نیز استفاده می گردد و ترکیباتی چون Indian Classical Music یا Chinese Classical Music ابداع می گردد.
Hip Hop / Rap / Rapcore
این موسیقی را می توان به عنوان زیر سبکی از موسیقی سنتی B&R نیز در نظر گرفت. جریان اولیه این موسیقی از اوایل دهه هفتاد و در شهرهای ایالات متحده آغاز شد. نخستین آثار Rap در اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هستاد پا به عرصه گذاشتند. این ترانه ها امروزه به نام Old School Hip Hop شناخته می شوند.
ERock / Roch & Roll
. ریشه های اصلی این موسیقی از سویی به سبک هایی چون Country و Rockablly و از سوی دیگر به سبک های Gospel و B&R باز می گردد. این سبک به سرعت توانست یه محبوبیت بالایی در آمریکا و اروپا دست پیدا یابد و به زودی زیر شاخه های بسیاری از آن منشعب گشت. در دهه شصت زمانی که این موسیقی به بریتانیا راه یافت، هنرمندانی چون Beatles, Rolling و Stones تاثیر بسیار زیادی بر این موسیقی گذاردند و آنرا از حالت ساده پیش خارج کردند. با گذشت چند سال به تدریج سبک های Heavy Metal و Punk نیز از این موسیقی پدیدار گشتند. از دیگر زیر شاخه های مهم موسیقی راک می توان به Progressive Rock اشاره کرد که با الهام از موسیقی کلاسیک تاثیر بسزایی بر آینده موسیقی راک گذاشت.
Pop
تعریف برای موسیقی پاپ بسیار است، ولی آن چه که بهترین تعریف می تواند باشد، "موسیقی بر گرفته از بطن جامعه و دل مردم" است. ویژگی شاخص موسیقی پاپ، درون مایه پر از نشاط و شادی و جنبه آرامش بخش آن است. زیرا می دانیم که همه مردم در یک سطح نیستند اما وقتی قرار است قطعه ای با عنوان پاپ ساخته شود و برای آنکه بتوان آنرا پاپ نامید، باید نوعی باشد که ضمن شادی آور بودن آن و یا حتی اگر غمگین باشد، باید بر گرفته از بطن اجتماع و دل مردم باشد تا وقتی که متن قطعه آن به صورت موسیقی به گوش مردم می رسد به آنها احساس شادی و یا اگر غمگین هستند مایه تسکین و امیدواری و دل داری آنها باشد.
یکی ازمشکلات موسیقی امروز ما عدم وجود تقسیم ، تعریف و دسته بندیهای موسیقی است . به طور کلی موسیقی ایرانی از دیدگاه برخی از موسیقدانهای ایرانی به دو نوع تقسیم می شود: یکی موسیقی عامیانه که شامل موسیقی ردیف دستگاهی ، موسیقی نواحی مختلف ایران و موسیقی مذهبی و آیینی است ، و دوم موسیقی هنری که شامل موسیقی کلاسیک بین المللی و موسیقی سنتی است . اما این نگاه ، نظر موسیقی شناسان قرن نوزدهم اروپاست که موسیقی را به دو دسته تقسیم می کرده اند: موسیقی عامیانه شفاهی که بیشتر از شرق به اروپا رفته است، که آن موسیقی پس از قرن ۱۴و ۱۵مکتوب شد و در قرن ۱۶یعنی دوره رنسانس ، باخ آن را به موسیقی هنری تبدیل کرد و نوع دوم موسیقی ، موسیقی هنری است . به دلیل این تقسیم بندی ، غرب موسیقی فرهنگهای دیگر را به دلیل شفاهی بودن هارمونی نداشتن و ... عامیانه تلقی می کند و هنری نمی داند . در حالی که از نظر علم اتنوموزیکولوژی این نظر قابل قبول نیست . زیرا موسیقی بسیاری از نقاط مختلف ایران ویژگیهای زیبا و هنری دارد که کاملاً بر همه روشن است.
اگر چه امروزه نیز برخی معتقدند موسیقی «ردیف» ابتدایی و عامیانه است، اما با مطالعه می توان اثبات کرد که این موسیقی علمی، با شکوه ، با معنا و هنری است و جایگاه خاصی در بین موسیقی فرهنگهای مختلف دارد. در یک بررسی می توان متوجه شد که در ایران علم نظری موسیقی ما از زمان فارابی و ابن سینا وجود داشته است. موسیقی ما بعد از اسلام به موسیقی مقامی تبدیل شد و در اوایل دوره قاجار با تغییاتی به موسیقی ردیف تبدیل گشت. این بدین معناست که ما دوره های مختلف ، سبکها و انواع مختلف موسیقی نیز در کشورمان داشته ایم . به طورکلی دیدگاه گذشته غرب در مورد تقسیم موسیقی شرق صادق نیست . زیرا فرهنگ شرقی دو یا چند نوع موسیقی خاص خود را دارد که نوع جدی و هنری آن کاملاً با فرهنگ موسیقی هنری کلاسیک غربی یا بین المللی متفاوت است . بنابراین بهتر است با توجه به روشهای علمی ، تجربی و مشاهده فرهنگهای شرقی موجود ، به بررسی و تحقیق پرداخت و انواع موسیقی ایران را پس از شناخت، تقسیم بندی و حتی الامکان تعریف ، توصیفق و مقایسه کرد.
الف : موسیقی ایرانی می تواند از لحاظ مختلف تقسیم شود: ▪ از لحاظ جغرافیایی : موسیقی نقاط مختلف ایران . ▪ از لحاظ تاریخی : دوره های مختلف موسیقی ▪ از لحاظ ارزشی : بد و خوب بودن موسیقی ، در هر مکان و هر دوره ای ▪ از لحاظ فلسفی : تقسیم موسیقی آن طور که هست ، هنری و عامه پسند . ▪ از لحاظ علمی : شامل علم نظری و علم عملی موسیقی . ▪ از لحاظ کاربردی : کاربردهای متفاوت موسیقی مثل موسیقی فیلم ، کودک و ... ▪ از لحاظ آموزشی : انواع روشهای آموزش موسیقی.
پیانو یکی از سازهای صفحهکلیددار و مشهورترین آنها است. صدای پیانو در اثر برخورد چکشهایی با سیمهای آن تولید میشود. این چکشها در اثر فشردهشدن کلیدها (کلاویهها) به حرکت در میآیند. سیمهای پیانو به صفحهای موسوم به «صفحهٔ صدا» متصل شدهاند که نقش تقویتکنندهٔ صدای آنها را دارد.
پیانو به عنوان مادر سازها و کاملترین ساز نیز شناخته میشود؛ علت نسبت دادن این لقبها به این ساز آن است که پیانو قادر است محدودهٔ بسیار گستردهای از اصوات را تولید کند در حالی که سایر سازهای اصیل موسیقی تنها بخشی از این محدودهٔ صدا را تولید میکنند. پیانو در شکل فعلیاش بیش از هفت اکتاو دارد و قادر به تولید فرکانسهایی از حدود ۲۰ تا ۵۰۰۰ هرتز میباشد، در حالی که در مقام مقایسه ساز ویولن تنها قادر به تولید کمتر از چهار اکتاو و بهترین خوانندهها تنها قادر به خواندن کمتر از سه اکتاو صدا هستن انواع پیانو:
پیانو دیواری و(Vertical - Upright) پیانو اسپینت پیانو کنسول پیانوی بزرگ پیانو دیجیتال البته پیانوهای بسیار زیادی در گذشته رایج بودهاند. برای مثال پیانوهای گنجهای، صرافی، میزی، میز منشی، دوطبقه و انواع دیگر. ولی امروزه دیگر آنها رواج ندارند و از پیانو حرفه ای تر استفاده میشود.
نحوه نواختن پیانو:
محل قرارگیری انگشتان دو دست روی کلیدهای پیانو در نواختن آن اهمیت دارد. معمولا در آهنگها نت اول شماره دارد که انگشت شروع کننده در نواختن آن آهنگ را مشخص میکند. در این صورت شماره یک برای انگشتهای شست دو دست است و به ترتیب سایر انگشتها شمارههای ۲ تا ۵ را خواهد داشت. شست دست راست روی چهارمین نت دوی پیانو قرار میگیرد. البته این مورد در مورد همه آهنگها عمومیت ندارد و برخی آهنگسازان نت شروع کننده در آهنگشان را شماره نمیزنند. در این صورت پیانیست باید خودش محل قرارگیری انگشتانش روی کلیدهای پیانو را با توجه به نوع نتهای موجود در آهنگ تشخیص دهد.
گاهی پیانیست جای دو دستاش را روی کلیدهای پیانو با هم عوض میکند و گاهی بدون نواختن کلید پیانو با انگشتان شست دو دستش از سایر انگشتها استفاده میکند
آلت موسیقی, تخته صدا, دسته گیتار, سبک های, سیم دار, سیم های, شامل موارد, فرت بورد, مدرن توسط
گیتار یک آلت موسیقی سیم دار است. در گذشته گیتارها توسط شش سیم طولی قابل انعطاف که تحت فشار نگه داشته می شد، سیم کشی می شد. امروز این آلت موسیقی نه تنها با چهار، هفت، هشت، ده، یازده، دوازده، سیزده و هجده رشته درست می شود بلکه آلت اصلی موسیقی در سبک های مختلفی مثل فلامنکو، جاز و پاپ می باشد.
گیتار یک ساز سیم دار است که جزء مهمی در برخی سبک های موسیقی می باشد. گیتار کلاسیک و تک نوازی قدیمی ریشه های بسیار قدیمی دارد که به ۴۰۰۰ سال پیش می رسد! یک تعریف جالب از گیتار، یک ساز گردنی فرت دار که مجهز به یک تخته صدا صاف چوبی و چند دنده می باشد و کناره های پشت آن هم خمیده است. گیتارهای مدرن را می توان به صورت آکوستیک یا با استفاده از یک آمپلیفایر نواخت. نوای موسیقی یا از لرزش سیم ها یا با دستکاری الکتریکی تولید می شوند. امروزه این آلت موسیقی تاثیر بسیار شگرفی بر فرهنگ موسیقایی در سراسر جهان مخصوصاً از زمان تولید گیتارهای الکتریک در دهه سی دارد.
حقایقی جالب درمورد طرح گیتار
· سیم گیتارهای کلاسیک معمولا نایلونی است. آنها دسته ای پهن و صاف دارند تا سیم ها با طبلک و آرپاژها کمترین تداخل را ایجاد کنند.
گیتار الکتریک مجهز به پیکاپ مغناطیسی برای تبدیل ارتعاشات سیم ها به سیگنال های الکتریکی می باشد که بعد به یک آمپلیفایر فرستاده می شود و با لوله های خلاء اصلاح می شوند.
گیتارها را می توان برای افراد راست دست و چپ دست ساخت. خصوصیات گیتار برای تقویت پویایی و آهنگ صدا طبق آن اصلاح می شوند.
گیتارهای رنسانس و باروک معمولاً بعنوان ساز ریتمیک استفاده می شوند.
گیتار آکوستیک توسط تخته صدا که معمولاً یک سوار چوبی در جلوی آن است صدا را ساتع می کند. زیرشاخه های گیتار آکوستیک عبارتند از گیتارهای کلاسیک و فلامنکو.
گیتارهایی که روی آن صاف یا سیم های آن استیل است دسته هایی تقویت شده دارند که باریک تر هستند. این گیتار عنصر مهمی در موسیقی فولک، جاز، کانتری، بلوگراس، بلوز و پاپ می باشد.
موسیقی ایرانی، شامل دستگاهها، نغمهها، و آوازها، از هزاران سال پیش از میلاد مسیح تا به امروز سینه به سینه در متن مردم ایران جریان داشته، و آنچه دلنشینتر، سادهتر و قابلفهم تر بوده است امروز در دسترس است، بخش بزرگی از آسیای میانه، افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، و یونان متأثر از این موسیقی است و هرکدام به سهم خود تأثیراتی در شکل گیری این موسیقی داشتهاند، از موسیقیدانها یا به عبارتی نوازندگان موسیقی در ایران باستان میتوان به «باربد» و «نکیسا» اشاره کرد.
آیا تا به حال به این نکته توجه کرده اید که وسایلی که اکنون در منزل شما هستند، طی سالیان و با صرف وقت و هزینه بسیاری که شما صرف آنها کرده اید به این شکل گردآوری شده اند؟
تصور کنید یکی از یادگاریهای خانوادگی شما ( مانند ظروف آنتیک، تابلوهای نفیس یا آلبوم های قدیمی و...) حین جابجایی مفقود شوند یا کمترین آسیبی ببینند، آیا می توان چنین خساراتی را با پول جبران کرد. شما می توانید با بسته بندی مناسب در اسباب کشی ها مانع صدمه دیدن این مجموعه منحصر به فرد شوید.
بسته بندی مناسب سلامت شما و کالای شما را به هنگام اسباب کشی حفظ می کند.
شروع کار:
زودتر شروع کنید بسته بندی معمولا بیش از آنچه فکر می کنید زمان می برد.
برنامه ریزی کنید و برای هر روز برنامه ای مشخص نموده، طبق آن عمل کنید. اگر کسی قرار است به شما در جابجایی کمک کند با برنامه ریزی و تقسیم کار مانع ایجاد تنش و ناهماهنگی در کارها شوید.
به خودتان آسیب نرسانید، سلامتی شما بیش از هر چیز اهمیت دارد. سعی کنید وزن هر کارتن بیش از 20 الی 25 کیلو گرم نباشد، این کار باعث می شود هم سلامتی شما حفظ شود و هم سرعت و امنیت کار در هنگام اسباب کشی بالا رود. برای جابجایی و بلند کردن کارتن ها حتما نشسته و از زانوی خود کمک بگیرید و به کمر خود فشار نیاورید. جابجایی وسایل سنگین را به افراد موسسه حمل و نقل بسپارید.
به چه چیزی نیاز دارید:
کارتن هایی در ابعاد مختلف برای لوازم متفاوت که علاوه بر استقامت و ضربه پذیری مناسب دارای تحمل وزن خوبی بوده و بتوان آنها را در هنگام حمل اثاثیه منزل روی هم قرار داد.
توجه داشته باشید که کارتن هایی که معمولا از سوپر مارکتها تهیه میشود اغلب از نظر بهداشتی مناسب قرار دادن وسایل منزل در آنها نبوده و تحمل آنها خصوصا زمانی که روی هم قرار داده میشود بسیار کم است.
دستگاه چسب کش و کاتر سرعت و راحتی کار را هنگام بستن و باز کردن درب کارتن ها بسیار بالا می برد.
طناب مناسب علاوه بر محکم کردن در کارتن باعث سهولت و امنیت بیشتر هنگام حمل کارتن می شود.
ماژیک برای نوشتن محتویات و نکات مهم بر روی کارتن که در بالا بردن ایمنی و تسریع کار جابجایی بسیار ضروری است.
یکی از جنبه های حمل ونقل لزوم انتقال از یک نقطه به نقطه دیگر به شیوه قابل اعتماد، موثر و ایمن است. حمل ونقل از طریق قطارهای سریع السیر انتظارات کاربران مربوط به اهداف فوق الذکر را برآورده می کند.
با آغاز به کار بازار حمل ونقل هوایی در اتحادیه اروپا در دهه ۹۰، شرکت های هواپیمایی جدید خدمت رسانی به اتحادیه اروپا در مسیرهای مختلف را شروع کردند. همچنین بازار آزاد نقش مهمی را در کاهش قیمت ها و جذب مسافران بیش تر به سوی حمل ونقل هوایی بازی کرد.
هدف این تحقیق شناسایی و استقرار بازه و دامنه ای است که حمل ونقل ریلی بتواند به عنوان جانشین مناسب حمل ونقل هوایی به خصوص از لحاظ زمان سیر از یک مرکز شهر به مرکز شهر دیگر در اتحادیه اروپا باشد. هر دو شبکه ریلی و هوایی در اتحادیه اروپا وجود دارد و در شبکه ریلی اصلاح و بهبود های طراحی شده به طور مستمر اجرا و مورد ارزیابی قرار می گیرد.
شبکه اروپا
در طول قرن بیستم به ویژه بعد از دوران جنگ نیاز به زیر بناء حمل ونقل جدید ذهن طراحان و تصمیم سازان را به خود معطوف کرد. آنان معتقد بودند که این زیربناهای جدید پشتیبان خوبی برای رشد اقتصادی و افزایش ثروت در کشور است. نگرانی اصلی، ارائه زیربناء کافی به منظور پشتیبانی از پروژه های مورد نیاز بود.
در نتیجه رویکرد غالب، پیش بینی و ساخت آن پروژه ها بود و بیش تر پروژه ها بر پایه و اساس پیش بینی های نادرست طراحی و ساخته شده اند. در نتیجه در بسیاری از جاها زیربنای حمل ونقل پررنگ و زیاد از حد وجود دارد و در بسیاری از موارد این موضوع منجر به استفاده ناپایدار از آمدوشد و منابع شده است. افزایش جابجایی مردم منجر به مشکلاتی از جمله تراکم آمد و شد و هزینه های نگه داری بالا در میان سایرین شده است. انتظار می رود روند اخیر رشد با مقاومت هایی ناشی از عوامل محدود کننده که بعضی از آن ها به نحوه توسعه در گذشته و برخی به چالش های جدید جهانی مربوط می باشد روبرو شود.
حداقل ۵ عامل وجود دارد که می توان به آن اشاره کرد و احتمالاً به آن روند می توانند کمک کنند. درباره ی دو مورد از آن موارد انرژی و ایمنی و امنیت در ادامه بحث خواهد شد. سه مورد دیگر استفاده از زمین، هزینه نگه داری و تأثیرات فناوری های فاوا بر روی روابط بشری است. اولاً بازده انرژی عامل مهمی در تعریف نوع حمل ونقل دارد. از اوایل قرن بیست و یکم قیمت نفت در بازارهای جهانی به غیر از اوایل سال ۲۰۰۸ از ثبات قیمت برخوردار نبود و به صورت مستمر رشد پیدا کرد. از آن جائی که حمل ونقل هوایی بر این نوع از سوخت تکیه دارد پر واضح است که از شرایط جدید متأثر و متضرر خواهد شد. برعکس قطارها می توانند از منابع انرژی دیگری که هزینه آن ها با تغییرات قیمت نفت تحت تأثیر قرار نمی گیرد استفاده کنند.
خطوط کشتیرانی با حمل کالا از طریق راههای آبی سهم عمده ای درجابجایی کالا دارند به ترتیبی که حمل کالا توسط کشتیرانی بیشترین رقم را در حمل و نقل دریائی به خود اختصاص داده است. بدین ترتیب عمده ترین وسیله حمل و نقل کالا کشتیرانی تجاری یا باربری ازطریق راههای آبی می باشد. و امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و توسعه صنعت حمل و نقل خصوصا در حوزه دریائی کشتیهای بزرگ اقیانوس پیما و تانکرهای بزرگ نفتی حوزه عملکردشان را هر چه وسیعتر از گذشته در همه جای این کره خاکی گسترش داده اند با گسترش فعالیتهای گوناگون دریایی و افزایش حجم مبادلات بازرگانی بین کشور ها اهمیت حمل و نقل کالا بین کشورها بیش از پیش جلوه گر شده است بطوری که سهم عمده ای از ارزش افزوده بخش حمل و نقل متعلق به فعالیتهای جابجائی از طریق دریاست. امروزه ناوگانهای قوی تجاری در بازرگانی جهان اثر مثبت و تعیین کننده دارد و می تواند در واردات و صادرات کشورها نقش موثر ایفا نماید تخصص های علمی و دانشگاهی در زمینه های مختلف حمل و نقل گواه دیگری بر اهمیت جابجائی کالا توسط ناوگان حمل و نقل دریائی است.
حمل و نقل ریلی:
حمل ونقل ریلی (راه آهن) سابقه قانونگذاری و احداث راه آهن در ایران راه آهن ایران تاریخ بس طولانی دارد. و بواسطه موقعیت جغرافیایی وسیاسی و اقتصادی ایران در دوران گذشته خاک کشورمان از لحاظ مسیر تردد بار و مسافر و حمل ونقل مورد توجه کشورهای قدرتمند جهان و نیز کشورهای همسایه قرار گرفته است. صرف نظر از وقایع سیاسی و تاریخی که بر سر احداث خط راه آهن کشورمان بود آمده است. نهایتاً در سال ۱۸۷۸ میلادی آقای «آلن» نماینده یک شرکت فرانسوی امتیاز احداث خط آهن رشت به تهران را از دولت ایران گرفت. ولی این امتیاز نیز عملی نشده و سرانجام در سال ۱۸۸۸ یک شرکت بلژیکی احداث خط آهن رشت به تهران را آغاز کرد. بعدها کشورهای انگلیس و روسیه نیز در مورد احداث خط آهن های کوتاه برای مقاصد تجاری خود اقدام کردند تا اینکه قرارداد احداث راه آهن جلفا به تبریز بر اساس قراردادی در سال ۱۹۱۳ در تهران بین کشور ایران و بانک «استقراضی روسیه» به امضا رسید. و در خاک ایران بین جلفا و تبریز کشیده شد. همچنین در سال های ۱۹۱۸ و ۱۹۱۹ خط آهن زاهدان به میر جاوه نیز توسط هندی ها و انگلیسی ها کشیده شد و به این ترتیب خط آهن سراسری ایران تکمیل گردید. همچنین در سال ۱۳۰۴ قانون اجازه ساختن خطوط آهن اصلی به تصویب رسید و به موجب آن به دولت اجازه داده شد نسبت به احداث راه آهن در کشور اقدام نماید. سابقه قانون گذاری راه آهن ایران به مصوبه هایی بر می گردد که در سالهای اولیه تأسیس راه آهن ایران بر حسب نیاز و به صورت مقطعی به تصویب مجلس وقت می رسید و قانون مربوط به حمل ونقل بوسیله راه آهن به سال ۱۳۱۷ بر می گردد که مصوبۀ ۶۷ ماده توسط هیئت وزیران تصویب و نحوه و مراحل و چگونگی حمل و نقل با راه آهن را بیان کرده بود و از اول سال ۱۳۱۸ به مورد اجرا گذاشته شد. و بر اساس همین مصوبة به عنوان قواعد حاکم بر حمل و نقل راه آهن شبکه حمل ونقل ریلی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. و در حال حاضر نیز راه¬آهن جمهوری اسلامی ایران بر اساس مصوبۀ مذکور در مورد حمل ونقل و نیز مطابق قانون تشکیل شرکت سهامی راه آهن جمهوری اسلامی ایران و اساسنامه آن مصوب ۱۳۶۶ اداره می شود.
حمل و نقل در کشور ما خصوصاً پس از انقلاب رشد بيشتري يافته است و در نقاط گوناگون کشور توسعه يافته است. حمل و نقل يکي از نيازهاي اوليه جوامع براي توسعه ميباشد و به عبارتي شايد هيچ نوع كالا و خدماتي بدون حمل و نقل در اختيار مشتري قرار نميگيرد و هر نوع فعاليت اقتصادي وابسته به آن است. کشور ما نيز در جهت گسترش عدالت اجتماعي و توسعه كشور، سعي زيادي براي گسترش حمل و نقل در تمام نقاط کشور، خصوصاً مناطق محروم داشته است. حمل و نقل جاده اي و حمل ريلي در کشور ما سهم عمده حمل و نقل را بر عهده دارند و حمل و نقل دريايي نيز براي جابجايي کالاها مورد استفاده قرار ميگيرد. حمل و نقل هوايي در كشور ما با توجه به يارانه سوخت در بخش جادهاي و همينطور ارائه يارانه در بخش ريلي همواره رقيباني جدي در كنار خود داشته است.
2- وضعيت حمل و نقل هوايي کشور
حمل و نقل هوايي در کشور ما به دلايل مختلفي دچار رکود بوده و در دو دهه گذشته دچار چالشها و مشکلات جدي بوده است. از بزرگترين چالشهاي اين صنعت در کشور ما، به وجود آمدن تحريم پس از انقلاب براي اين صنعت بوده است که مشکلاتي را در امر تعمير و نگهداري و برنامهريزي براي کشور ايجاد نموده است. بخش اعظم از محصولات هوايي دنيا، آمريکايي بوده و تقريباً تمام صنعت حمل و نقل هوايي کشور نيز قبل از انقلاب آمريکايي بوده است. حتي سازندگان اروپايي اين صنعت نيز، تا حد زيادي به کشور آمريكا وابسته هستند. البته گزينه ديگري نيز براي كشور وجود دارد كه استفاده از فناوري شرقي است، مسلماً کشوري مانند روسيه در پي تقويت بخشهاي صنعت هوايي خود بوده و کشور ما نيز ميتواند از اين ضعف اقتصادي موجود در صنعت هوافضاي شرق، براي گره زدن منافع خود با اين کشور استفاده نموده و بخشي از ناوگان خود را با برنامهريزي هدفمند از اين کشور تأمين نمايد و در كنار تامين ناوگان از اين فرصت براي اشتغالزايي و انتقال فناوري استفاده نمايد.
3- شکل بازار در کشور
راهکاري که تاکنون دولت براي حمايت از اين بخش دنبال نموده است. ارائه سوخت يارانهاي ارزان قيمت، در عوض تعيين و تثبيت قيمت بليت و خدمات هوايي بوده است در بخشهايي حتي انحصارهايي نيز براي ناوگان دولتي در نظر گرفته شده است. نتيجه چنين رويکردي تبعات مختلفي است که به آن به طور کوتاه اشاره ميشود. سوخت ارزان قيمت نسبت به بازارهاي جهاني باعث کاهش توجه به مصرف بهينه آن و حتي در مواردي منجر به استفاده از روشهاي کاملاً غيراقتصادي گشته است. تثبيت قيمت بليت در حد کمتر از انتظار ارائهدهندگان خدمات، باعث کاهش کيفيت خدمات و حتي کاهش عرضه خدمات شده است؛ ضمن آنکه يارانهاي مستقيم به بخشهاي مرفه جامعه را در پي داشته است. در مجموع بازار اين خدمات در کشور بازاري ضعيف و بسته بوده و شاهد کيفيت پايين خدمات و بهرهوري پايين در ارائه هستيم.
4- تقاضاي حمل و نقل هوايي در کشور
بازار حمل و نقل هوايي در کشور به علتهاي مختلف تقريباً بطور دائم در نوسان بوده است. جنگ ايران و عراق، ناامني در افغانستان، حمله عراق به کويت، محاصره عراق، حمله آمريکا به افغانستان و عراق همواره فضايي متشنج را در اطراف کشور ايجاد نموده است. ضعيف شدن مداوم ناوگان هوايي کشور، تقاضاي مردم را به خطوط هوايي خارجي سوق داده است، بطوريکه سهم بازار خطوط هوايي خارجي به طور مداوم در حال افزايش است. در کل به علت رشد اقتصادي کشور شاهد رشدي نسبي هم در تقاضاي حمل و نقل هوايي در کشور هستيم.
بسياري از مصوبات قوانين دريايي مقرر ميدارد كه: «فرستنده، نسبت به صحت اطلاعات مربوط به كالا، كه طبق اطلاع و تقاضاي او در بارنامه درج گرديده، درمقابل حملكننده، مسول است»
فرستندهاي كه اطلاعات غلط دراختيار حملكننده گذارده باشد، مسول جبران خسارتي است كه از اين بابت، به حملكننده (كشتي يا صاحب آن) وارد میگردد. اين شرط، بهويژه درمورد كالاهاي خطرناك، كه علم و اطلاع از ماهيت، نوع، و بستهبندي آنها، ضروري است، مصداق دارد، و فرستنده، بايد از شرايط حمل اين قبيل مواد، و غرامت و جرايم متعلق به آن، درصورت بروز خسارت، مطلع باشد.
بههمين دليل، سازمان ملل متحد، دستورالعمل مفصل و خاصي را، دراين زمينه، تدوين و منتشر نموده است. همينطور، كنوانسيون ADR، رعايت دقيق مفاد فرم مخصوص حمل كالاي خطرناك را كه فياتا تهيه کرده، به فورواردرها، و متصديان حمل، توصيه نموده است. دربارهی اين فرم، در مبحثي ديگر، توضيح بيشتري داده خواهد شد.
مسوليت صاحب كشتي
SHIPOWNER'S LIABILITY
يكي از مفاد اساسي در قوانين دريايي بدين قرار است:
«صاحب كشتي، مسول ضرروزيان حاصل از فقدان، خسارتديدن، يا تاخير در تحويل كالا، درطول مدتي است كه كالا، جهت حمل، در طي سفر دريايي، و در روي كشتي، يا در ساحل، در اختيار او، قرار داشته است، مگر آنكه، ثابت نمايد كه وي، يا كاركنان او، از اين بابت، تقصيري نداشته، يا مرتكب اشتباه نشدهاند.
مسوليت حملكننده
CARRIER'S LIABILITY
يكي از عمدهترين وظايف و خدماتي كه يك بارفرابر به مشتريان خود ارايه ميدهد، اطلاع و اشراف وسيع او، از مسوليتهاي حملكننده، يا مجري حمل است. يعني شخصي كه درعمل، به حمل كالا مبادرت مينمايد. نكات زير، در اين زمينه، دارای نهايت اهميت هستند:
الف) حملكنندهگان، بهشرط «استثنا» تكيه مينمايند. بهعبارت ديگر، آنها عوامل و علل خسارت، يا ضرر و زيانهايي را كه، حاضر به قبول مسوليت، درقبال آن نيستند، در پشت بارنامه درج، و فهرست ميكنند.
اين موارد استثنا EXCLUSIONS، نزد حملكنندهگان مختلف، باهم تفاوت دارند، و براي آشنايي با آنها، بايد نمونههايي از راهبارنامهها، و بارنامههاي دريايي را تهيه، و بهدقت مطالعه نمود.
ب) غالب حملكنندهگان، «وظيفهی اثبات BURDEN OF PROOF» را، بهعهدهی فرستنده ميگذارند. بهعبارت ديگر، اين فرستنده است كه بايد اثبات نمايد كه حملكننده، در طي عمليات حمل، سبب بروز خسارت، يا فقدان كالا، گرديده است.
پ) بسياري از حملكنندهگان، وظيفهی اعلان، اخطار، و يادداشتها را، برعهدهی فرستنده ميگذارند، كه از آن جمله است، اخطارهاي داير بر مهلتهاي زماني.
ت) از جمله شاخصترين وظايف و مسوليتهاي حملكننده، درطول مدت حمل، مراقبت و حفاظت از كالا، اعم از بارگيري، بارچيني، صفافي صحيح، حمل در زماني معقول، توسط كشتي، يا وسيلهی حمل مناسب، بدون عيب و نقص، بهويژه تحويل كالا به شخص گيرنده، است.
توجه ـ بارنامه، دليل قابل قبولي است بر اين كه مالك، یا دارندهی كشتي، كالاي مندرج در آن را تحويل گرفته، و بارگيري نموده است، مگر آنكه خلاف آن اثبات شود. با اینحال، دليل يا اثبات خلاف، وقتي كه بارنامه، در وجه شخص ثالث، پشتنويسي شده باشد، قابل استناد نيست.