هیچ وقت فکر کردهاید وقتی شیر آب را میچرخانید و با آب تمیز و بهداشتی دست و صورت میشویید و یا حمام میکنید، آب مصرف شده به کجا میرود و چه اتفاقی برای آن میافتد؟
آب شرب (خوردن) را چگونه مصرف میکنیم؟ آب پس از مصرف تبدیل به آب آلودهای میشود که به آن فاضلاب میگویند. این فاضلاب به دلیل دارا بودن مواد آلودهکننده مختلف همچون عوامل بیماریزا و مواد آلی (مواد قندی، پروتئینها، چربیها و ...) به علت تغییرات نامطبوع در کمیت و کیفیت آن چون رنگ و بو، باید قبل از تخلیه مستقیم آن به محیط، تصفیه شود، زیرا در صورتی که بدون تصفیه به رودخانه و یا چاهها سرازیر شود، سبب آلودگی محیط زیست و سفره آبهای زیرزمینی شده و سلامتی افراد را به خطر میاندازد.
تصفیه خانه فاضلاب
در تصفیهخانههای فاضلاب پس از انجام مراحل مختلف که در زیر آنها را توضیح میدهیم، از فاضلاب، این ماده آلوده و بیماریزا، آب سالم عاری از آلودگی به دست میآید که میتوان از آن برای استفاده در بخش کشاورزی و فضای سبز استفاده کرد.
با اشارهای گذرا به موارد بالا ملاحظه میکنید که آب در نقش خون زمین است و میتواند همچون سیستم گردش خون به کرات مورد استفاده قرار گیرد.
تصفیه فاضلاب به روش برکههای تثبیت فاضلاب
برکههای تثبیت فاضلاب سادهترین روش بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب است که از حوضهای نسبتاً کمعمق تشکیل شده و برای تصفیه فاضلاب جهت تخلیه به آبهای سطحی یا مصارف کشاورزی مناسب است. در این روش تصفیه به کمک روشهای کاملاً طبیعی که باکتریها و جلبکها در آنها دخالت دارند، مواد آلی فاضلاب مورد تجزیه قرار میگیرد.
تصفیه فاضلاب
شاید برای شما جالب باشد که از نحوه تصفیه آگاه شوید. تصفیه فاضلاب خانگی به صورت کلی توسط موجودات ذرهبینی (میکروبها) انجام میگیرد. در داخل حوضچههای تصفیه فاضلاب تعداد بسیار زیادی موجودات ذرهبینی وجود دارد که از مواد آلی (مواد قندی، پروتئینها، چربیها و ...) داخل فاضلاب تغذیه میکنند. این موجودات برای ادامه حیات و تولید نیاز به اکسیژن و غذا دارند. چنانچه در فاضلاب اکسیژن کافی وجود داشته باشد، موجودات ذرهبینی مواد آلی محلول در فاضلاب را مصرف کرده و به این طریق مواد آلی فاضلاب را تبدیل به انرژی، گاز و آب میکنند.
پس از اتمام فرآیند تصفیه، به خاطر کمبود مواد غذایی بخشی از میکروبها میمیرند. گروهی نیز به هم متصل شده به صورت لخته از پساب جدا میشوند. این لخته موسوم به لجن فعال، دارای آلودگی زیادی است که برای دفع یا مصرف آن باید مورد تصفیه قرار گیرد. این عمل در مخزنهای سربستهای انجام میگیرد که اکسیژن ندارند و در نتیجه غالب میکروبهای موجود از بین میروند و جسد آنها که بیضرر است، میتواند در محیط دفع یا در کشاورزی به عنوان کود مصرف شود. شایان ذکر است اگر جمعیت کره زمین با توجه به قدرت خود پالایی طبیعت متعادل باشد و فاضلابهای صنعتی مورد پالایش قرار گیرند، رودخانهها، لایههای زیرزمینی و دریاها به صورت طبیعی فاضلاب را تصفیه میکنند اما حجم و سرعت آلودگی ناشی از فعالیتهای شهری به اندازهای زیاد است که طبیعت قادر به پالایش آن نیست. از این رو کار تصفیه فاضلاب در محیط تصفیه خانهها به صورت مصنوعی انجام شده و برای میکروبها توسط دستگاههای مکانیکی اکسیژن تهیه میشود.
این چرخه تجزیه و ترکیب عناصر در طبیعت به صورت طبیعی و مصنوعی ادامه داشته و با انرژی حاصل از اندیشه، دانش و کار و تلاش انسان میتواند به تعادلی ماندگار دست یابد و در صورت غفلت و نبود اقدام بهنگام و یا هرگونه بیتوجهی به حفظ استانداردهای زیست محیطی همین انسان زمینه نابودی خود را با تهدید منابع آب، خاک و هوا فراهم خواهد کرد. پس باید برای مصرف این نعمتهای بزرگ الگوی مصرف داشته باشیم و به فردا و سهم آیندگان در امکان بقای حیات بیندیشیم.
:: برچسبها:
آب وفاضلاب, تصفیه آب, تصفیه فاضلاب, فاضلاب ,
:: بازدید از این مطلب : 57
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0